Hovězí po burgundsku (Boeuf Bourguignon) je tradiční francouzské jídlo, které je oblíbené pro svou bohatou chuť a šťavnatost. Tady je recept na přípravu:
Ingredience:
- 1,5 kg hovězího masa (plecko nebo krk )
- 200 g slaniny (nakrájené na kostičky)
- 2 středně velké cibule (nasekané na hrubo)
- 4 stroužky česneku (nasekané)
- 2 mrkve (oloupané a nakrájené na silnější plátky)
- 1 lahev červeného vína (suché nebo rovnou burgundské)
- 500 ml hovězího vývar
- 500 g žampiony (nejlépe hnědé)
- 2 lžíce rajčatového protlaku
- 1-2 větvičky čerstvého tymiánu
- 2 bobkové listy
- Sůl a pepř podle chuti
- 2-3 lžíce hladké mouky
- 2 lžíce másla
- Olivový olej na smažení (můžete použít také sádlo)
Postup:
-
Příprava masa:
- Omyjte a osušte maso. Nakrájejte na větší kostky, osolte a opepřete.
-
Smažení slaniny:
- Rozpalte olivový olej v hlubokém hrnci nebo kotlíku. Přidejte kostky slaniny a smažte dozlatova.
-
Smažení masa:
- Přidejte k slanině kousky masa a opékejte, dokud nezískají krásně hnědou barvu ze všech stran.
-
Přidání zeleniny:
- Přidejte cibuli, nakrájený česnek a mrkev. Smažte, dokud cibule nezezlátne. Poté zarestujte rajský protlak.
-
Přidání mouky:
- Posypte směs hladkou moukou a krátce zarestujte.
-
Přidání vývaru a vína:
- Postupně přilijte červené víno a hovězí vývar. Přidejte tymián a bobkové listy. Promíchejte a přiveďte k varu.
-
Dušení:
- Zakryjte hrnec a nechte dusit na nízkém ohni asi 2-3 hodiny nebo dokud maso není měkké a šťavnaté.
-
Konečná úprava:
- Ochutnejte a ještě přidejte sůl nebo pepř podle chuti.
-
Podávání:
- Hovězí po burgundsku podávejte s bramborovou kaší, těstovinami nebo chlebem.
Přesný video návod naleznete níže!
Zakupte si jednoduše suroviny k přípravě!
Zakupte si jednoduše suroviny k přípravě, které používám i já!
Pokud nechcete ztrácet čas hledáním na internetu nebo cestováním sem a tam při hledání potřebných surovin! Můžete si koupit můj slanej box, kde naleznete vše, co používám i já! Odesílám ihned po přijetí objednávky! 😊
*