Buřty na pivu 🌶️

25_11

 

Historie:

Buřty mají dlouhou historii, která sahá až do starověkého Říma. Tehdy byly oblíbené druhy uzeného masa, známé jako “lucanica” nebo “botulus”, díky své dlouhé trvanlivosti a snadné přenosnosti. Tato tradice se s příchodem středověku rozšířila po celé Evropě, včetně technik výroby a receptur.

Slovo “buřt” je odvozeno z německého “bratwurst”, což v překladu znamená “pečená klobása”. Tento název odkazuje na způsob přípravy buřtů na otevřeném ohni. Německo, které je dodnes považováno za jedno z center tradiční klobásové kultury, si buřty oblíbilo jako nezbytnou součást různých příležitostí, včetně oslav pivních slavností a trhů.

 

 

Suroviny:

  • 3-6 ks špekáčků
  • 2 ks čerstvých papriček jalapeno nebo jiné (volitelně)
  • 1 lžička sušeného chilli nebo chipotle (volitelně)
  • 1-2 polévkové lžíce buffallo, sriracha nebo jiné chilli omáčky
  • 3-4 ks cibule (mix bílé a červené)
  • 1-2 ks papriky (žluté nebo červené)
  • 1 plechovka drcených rajčat
  • 300 ml vody nebo vypláchnutá plechovka od rajčat
  • 300 ml světlého piva (dvanáctka)
  • 2 polévkové lžíce rajského protlaku
  • 4-5 ks stroužků česneku
  • 1 polévková lžíce mleté uzené papriky
  • 2 čajové lžičky žlutého kari
  • 1 čajová lžička kmínu
  • 1-2 polévkové lžíce medu (můžete použít také cukr, nejlépe hnědý nebo třtinový)
  • sůl a pepř na dochucení

 

 

26_9

 

 

Postup:

  1. Nakrájíme špekáčky na požadovanou velikost a tvar a vložíme je do pekáče. Poté je grilujeme, dokud nezískají pěknou barvu. (Doporučuji také celou přípravu zkusit venku na grilu)
  2. Mezitím si připravíme základ omáčky. Na pánvi orestujeme cibuli, papriku, česnek, chilli, rajský protlak, kmín a kari, mícháme dokud nevznikne hustý základ.
  3. Poté přidáme drcená rajčata, vodu, med, pivo, sůl a pepř a vaříme asi 10 minut, než se nám vyvaří alkohol.
  4. Hotovou omáčku zalijeme grilovanými buřty a vložíme je do trouby na 200 stupňů, 20 minut, aby se zapekly.
  5. Hotovo! Můžeme ozdobit jarní cibulkou, čerstvou chilli papričkou nebo čerstvou cibulí. Podáváme s čerstvým chlebem.

Dobrou chuť!

 

Přesný video návod naleznete níže! 

 

Zakupte si jednoduše suroviny k přípravě, které používám i já!

Pokud nechcete ztrácet čas hledáním na internetu nebo cestováním sem a tam při hledání potřebných surovin! Můžete si koupit můj slanej box, kde naleznete vše, co používám i já! Odesílám ihned po přijetí objednávky! 😊

 

Banner box

 

Zpět do obchodu