Bylo to v zimě, když jsem jako kluk trávil víkendy u babi na vesnici. Venku chumelilo tak, že jsme se brodili sněhem až po kolena. Tehdy bývala zima pořádná. Taková, co vás štípala do tváří a nutila pořádně si přitáhnout kabát. Když jsme s partou jezdili na saních nebo bruslili na rybníce, těšil jsem se ze všeho nejvíc na jedno. Na česnečku, kterou babička vařila pokaždé, když jsme promrzlí přišli domů.
Pamatuju si tu vůni, jak se celou kuchyní linulo uzené maso a česnek. Babička vždycky říká, že česneku není nikdy dost a má pravdu. Pořád ji připravuje stejně, z poctivého uzeného vývaru. Taková polévka vás zahřeje nejen na těle, ale i na duši. Po celém dni venku na mraze chutnala jako zázrak.
Rád bych vám tenhle recept na naši česnečku trochu přiblížil, abyste si ji mohli uvařit i doma a vychutnat si ji stejně, jako jsem si ji vychutnával já. 😊
Ingredience (na 4 porce):
Polévka:
- 1,5 l uzeného vývaru (z uzených kostí nebo masa)
- 150 g uzeného masa (krkovice, bůček nebo žebro)
- 12 stroužků česneku (nebojte se přidat i víc)
- 2 střední brambory
- 1 lžíce sádla (nebo oleje či másla)
- 1 cibule
- 1 lžička majoránky
- Špetka mletého kmínu
- Sůl a pepř dle chuti
Chlebové krutony:
- 4 plátky staršího chleba
- 2 lžíce oleje nebo másla
Na dokončení:
- 100 g nastrouhaného sýra (Eidam, Gouda nebo jiný oblíbený sýr)
- Čerstvá petrželka na ozdobu
Postup:
- Příprava uzeného vývaru a masa:
Pokud nemáte hotový uzený vývar, připravte jej z uzených kostí nebo masa. Do hrnce vložte kosti či maso, přidejte vodu (můžete přidat také kořenovou zeleninu), bobkový list a pár kuliček pepře. Vařte alespoň 1 hodinu, poté vývar přeceďte. Uzené maso nakrájejte na menší kousky. - Základ česnečky:
V hrnci rozehřejte sádlo (olej nebo máslo) a osmahněte na něm najemno nakrájenou cibuli. Přidejte uzené maso nebo slaninu a lehce orestujte. - Vaření polévky:
Do základu přidejte nakrájené brambory, 6 stroužků česneku nakrájených na plátky, špetku kmínu a vše zalijte uzeným vývarem. Vařte asi 10–15 minut, dokud brambory nezměknou. Poté přidejte rozšlehané vejce, majoránku, prolisovaný zbytek česneku a dochuťte solí a pepřem. Už nevaříme, aby si česnek zachoval svou sílu. - Příprava krutonů:
Chléb nakrájejte na malé kostičky, promíchejte s olejem a opečte na pánvi dozlatova. - Dokončení a podávání:
Horkou česnečku nalijte do talířů, posypte nastrouhaným sýrem a ozdobte nasekanou petrželkou. Na závěr přidejte chlebové krutony těsně před podáváním, aby zůstaly křupavé.