Bao knedlíčky, známé také jako baozi (包子), jsou tradiční čínské knedlíčky plněné různými ingrediencemi. Historie těchto knedlíčků sahá tisíce let zpět a je spojena s bohatou kulturou čínské kuchyně.
Starověká Čína:
- Baozi se poprvé objevily během období Tří království (220-280 n.l.). Legenda říká, že byly vytvořeny Zhuge Liangem, vojenským stratégem, který použil tyto knedlíčky jako oběť bohům k uklidnění řeky.
Dynastie Ming a Qing (1368-1912 n.l.):
- Baozi se staly běžnou součástí čínské kuchyně a byly přizpůsobeny podle regionálních chutí. V této době vznikly různé regionální varianty, jako jsou například známé xiaolongbao (šanghajské knedlíčky s tekutou náplní).
A teď už k receptu! 😊
Suroviny:
Těsto Bao:
- 350 g hladké pšeničné mouky
- 35 g cukru
- 1/2 kostky droždí (nebo suché)
- 180 ml vody
- 20 ml mléka
- 1 lžíce rostlinného oleje
Náplň:
- 400 g vepřového bůčku, plátky
- Mrkev, nakrájená na kostičky a blanšírovaná (nasolená, poté opláchnutá vodou)
- Ředkvičky
- Okurka salátová
- Bylinky (volitelně)
Omáčka:
- 1 lžíce ústřicové omáčky
- 1 lžíce sójové omáčky
- 2 lžíce Char Siu omáčky nebo můžete použít hoisin
- 1 čajová lžička sezamového oleje
Postup:
- Mouku, droždí, cukr a sůl dejte do mísy a promíchejte hůlkami. Po třetinách přidávejte vodu, mléko a olej, a míchejte, dokud nevytvoříte hrubé těsto. Po přidání veškeré vody těsto zakryjte a nechte 20 minut odpočívat.
- Pak těsto přendejte na pomoučenou pracovní plochu a nechte 15 minut působit (těsto by mělo být pružné). Navlhčete čistou utěrku a vyždímejte z ní přebytečnou vodu. Poté poprašte moukou čistou misku a těsto do ní přendejte. Přikryjte vlhkou utěrkou a nechte těsto kynout, dokud nezdvojnásobí objem (cca 2 hodiny).
- Zatímco těsto kyne, maso si předvařte a nechte vychladnout. Poté naložte do marinády a nechte odležet alespoň půl hodiny. Bůček restujte krátce z obou stran dozlatova (marináda je sladká, dejte pozor, aby se maso nepřipálilo).
- Znovu poprašte pracovní plochu, přeneste na ni těsto a 3-5 minut jej hněťte, abyste z něj odstranili vzduch. Pak těsto rozdělte na dva stejné kusy, rozválejte na dlouhý váleček a rozdělte na 10-12 kousků.
- Každý kousek několikrát vyválejte, dokud nebude připomínat kouli. Trochu rozmáčkněte a rozválejte válečkem na kulaté placičky. Jednou rukou placičku podržte, druhou zvedněte okraje, vytvořte záhyby a knedlíček uzavřete (pro začátek doporučuji potřít vnitřní a spodní část trochou oleje).
- Do velkého hrnce dejte vodu a do středu postavte pařák. Hladina vody má být asi 2–3 cm pod pařákem. Na pařák položte pečící papír a opatrně na něj po částech přenášejte knedlíčky tak, aby byly asi 2–3 cm od sebe.
- Zakryjte a přiveďte k varu na vysokém plameni. Přepněte na střední až vyšší plamen a vařte dalších 10-12 minut, nebo dokud knedlíčky nejsou hotové. Podávejte teplé.
- Knedlíčky Bao plňte připravenou zeleninou a masem.
Tip:
- Zbylou omáčku v pánvi, použijte jako glazuru na bůček pro zvýraznění chuti.
Přesný video návod naleznete níže!
Zakupte si jednoduše suroviny k přípravě, které používám i já!
Pokud nechcete ztrácet čas hledáním na internetu nebo cestováním sem a tam při hledání potřebných surovin! Můžete si koupit můj slanej box, kde naleznete vše, co používám i já! Odesílám ihned po přijetí objednávky! 😊