Crispy chilli beef/křupavé hovězí maso s chilli a sladkokyselou omáčkou
Jak to vzniklo?
Crispy chilli beef je oblíbené jídlo v mnoha čínských restauracích a take-away, zejména v západních zemích. Jeho historie a vývoj odrážejí směs tradičních čínských kulinářských technik a západních chutí.
Čínské kořeny: Jídlo má své kořeny v tradiční čínské kuchyni, kde se hovězí maso často restuje s různými ingrediencemi, včetně zeleniny, chilli papriček a pikantních omáček. Koncept obalení masa a jeho smažení za účelem vytvoření křupavé textury je také rozšířen v různých čínských pokrmech.
Adaptace na západní chutě: Jak se čínská kuchyně šířila do západních zemí, pokrmy byly často přizpůsobovány místním chutím. V případě crispy chilli beef to znamenalo, že bylo přidáno více sladkých a pikantních chutí, aby bylo atraktivní pro místní obyvatele.
Suroviny:
* 400 g hovězího masa (staekové nebo hovězí kýty)
* 1 vejce
* 2-3 lžíce hladké mouky nebo kukuřičné mouky. Můžete použít také škrob.
* Olej na smažení
* 1 cibule (nakrájená na tenké plátky)
* 1 červená paprika (nakrájená na tenké plátky)
* 2 stroužky česneku (nasekané)
* 1 červená nebo zelená chilli paprička (nakrájená na tenké plátky)
* 2 lžíce světlé nebo tmavé sójové omáčky
* 2 lžíce rajského protlaku (někdy se používá tomatový kečup nebo sladká chilli omáčka)
* 1 lžíce rýžového octa nebo limetkové šťávy
* 1 lžíce cukru
* Čerstvý koriandr, thajská bazalka nebo jiné bylinky (na ozdobu)
* Jarní cibulka (na ozdobu)
Postup:
1. Nakrájejte hovězí maso na tenké proužky.
2. V misce rozšlehejte vejce a přidejte mouku, sůl a pepř. Vmíchejte maso a ujistěte se, že je rovnoměrně obaleno.
3. Rozpalte menší množství oleje na smažení (cca 2 lžíce) a smažte maso do křupava. Vyjměte a nechte okapat na papírové utěrce.
4. V té samé pánvi osmahněte cibuli, papriku, česnek a chilli papričku, dokud nejsou měkké.
5. Přidejte sójovou omáčku, protlak, rýžový ocet nebo limetkovou šťávu a cukr. Promíchejte.
6. Vraťte maso do pánve a dobře promíchejte, aby bylo rovnoměrně pokryté omáčkou.
7. Pokud nebude omáčka dostatečně hustá, můžete ji zahustit jednou menší lžičkou škrobu rozmíchaného ve vodě.
8. Podávejte s bylinkami a jarní cibulkou.
Přesný video návod naleznete níže!
Zakupte si jednoduše suroviny k přípravě, které používám i já!
Pokud nechcete ztrácet čas hledáním na internetu nebo cestováním sem a tam při hledání potřebných surovin! Můžete si koupit můj slanej box, kde naleznete vše, co používám i já! Odesílám ihned po přijetí objednávky! 😊