Kuřecí kebab, turecký chléb a omáčka

25_19

 

Tento pokrm pochází původně z Turecka, ale jeho obliba se rozšířila do mnoha zemí světa. Nejčastěji se připravuje z grilovaného masa (jehněčího, hovězího nebo kuřecího), které se podává v tureckém chlebu nebo tortille, doplněné zeleninou (např. rajčaty, okurkami, cibulí) a různými omáčkami.

Kebab je velmi populární v zemích Blízkého východu, jako je Turecko či Írán. Stejně tak si získal obrovskou oblibu v Evropě, zejména v Německu, kde se často podává jako rychlé občerstvení. V České republice je kebab oblíbený především ve formě döner kebabu nebo tortilly, které se staly běžnou součástí nabídky fast foodů.

 

Ingredience (pro 4 porce):

  • 800 g kuřecích prsou nebo stehen bez kosti

  • 2 lžíce olivového oleje

  • 1 šalotka (nastrouhaná)

  • 1 lžíce citronové šťávy

  • 1 lžička sladké papriky

  • 1/2 lžičky mletého rozmarýnu nebo oregana

  • 1/2 lžičky sušeného česneku

  • 1/2 lžičky sušeného chilli

  • Špetka skořice (stačí opravdu na okraj lžičky)

  • Špetka kaenského pepře (volitelně)

  • 1 lžička soli

  • 1/2 lžičky cukru (krystal nebo hnědý)

  • 1/2 lžičky pepře

  • 1 lžíce jogurtu (volitelné, pro jemnější chuť)

  • Dřevěné nebo kovové špízy (pokud jsou dřevěné, namoč je na 30 minut do vody, aby se nepřipálily).

 

19_3 21_3 24_12

  

Postup:

  1. Naložení masa:

    • Kuřecí maso nakrájej na tenké plátky a dej do marinády. Dobře promíchej, aby bylo maso pokryté ze všech stran. Nech ho marinovat aspoň 30 minut (ideálně však 2–4 hodiny v lednici).

  2. Příprava špízů:

    • Na špízy napichuj plátky masa a každou vrstvu upevni. Na začátek a konec dej půlku cibule, aby špíz zůstal stabilní.

  3. Grilování nebo pečení:

    • Rozpal troubu na 220 °C (horkovzdušnou na 200 °C) a špízy polož na plech s pečicím papírem nebo mřížku. Přikryj alobalem a peč cca 25 minut z každé strany (celkem asi 60 minut – záleží na tloušťce masa). Vnitřní teplota masa by měla dosáhnout 77 °C. Poté odkryj a peč ještě 15–20 minut, aby maso získalo zlatavou barvu. Během pečení můžeš maso potírat zbylou marinádou.

    • Podávej s čerstvým tureckým chlebem, jogurtovou omáčkou, salátem, červeným zelím, rajčetem, cibulí a další zeleninou dle libosti.

 

20_5

 

Kebab omáčka s česnekem:

Ingredience:

  • 200 g bílého řeckého jogurtu

  • 50 g majonézy

  • 1/2 červené cibule (nastrouhaná)

  • 1/2 lžičky římského kmínu

  • 1–2 stroužek česneku (najemno nasekaný nebo utřený)

  • 1 lžíce citronové šťávy nebo limety

  • 1 lžíce olivového oleje

  • Špetka soli a pepře

  • Petržel a sumah (volitelně, nasekané najemno)

Postup:

  1. Všechny ingredience promíchej v misce.

  2. Dej omáčku na chvíli do lednice, aby se chutě spojily.

 

23_1

 

Kebab chleb:

Ingredience (na cca 6 ks):

  • 400 g hladké mouky

  • 1/2 lžičky soli (přidej až na konec)

  • 1 lžička cukru

  • 200 ml teplé vody

  • 1 lžíce olivového oleje

  • 10 g čerstvého droždí

Postup:

  1. Příprava těsta:

    • Smíchej vodu, cukr a droždí. Nech na teplém místě, dokud nevzejde kvásek (cca 15 minut).

    • V míse smíchej mouku s kváskem. Vypracuj těsto a postupně přidej sůl a olivový olej. Těsto můžeš zpracovat i v robotu.

    • Zakryj těsto utěrkou a nech ho kynout 60 - 120 minut nebo dokud se objem zdvojnásobí.

  2. Tvarování:

    • Těsto rozděl na 4 stejné kousky. Každý kousek vyválej na kulatý plát. Potři rozšlehaným vejcem a posyp sezamem (bílým nebo černým).

  3. Pečení:

    • Rozpal troubu na 200 °C a chleby peč dozlatova (cca 20 minut).

  4. Servírování:

    • Podávej chleby horké. Pokud je chceš uchovat na později, zabal je do sáčku nebo plastové nádoby – vydrží měkké do druhého dne.

 

Přesný video návod naleznete níže! 

Zakupte si jednoduše suroviny k přípravě, které používám i já!

Pokud nechcete ztrácet čas hledáním na internetu nebo cestováním sem a tam při hledání potřebných surovin! Můžete si koupit můj slanej box, kde naleznete vše, co používám i já! Odesílám ihned po přijetí objednávky! 😊

 

Banner box

 

 

 

 

Zpět do obchodu