Tento pokrm pochází původně z Turecka, ale jeho obliba se rozšířila do mnoha zemí světa. Nejčastěji se připravuje z grilovaného masa (jehněčího, hovězího nebo kuřecího), které se podává v tureckém chlebu nebo tortille, doplněné zeleninou (např. rajčaty, okurkami, cibulí) a různými omáčkami.
Kebab je velmi populární v zemích Blízkého východu, jako je Turecko či Írán. Stejně tak si získal obrovskou oblibu v Evropě, zejména v Německu, kde se často podává jako rychlé občerstvení. V České republice je kebab oblíbený především ve formě döner kebabu nebo tortilly, které se staly běžnou součástí nabídky fast foodů.
Ingredience (pro 4 porce):
-
800 g kuřecích prsou nebo stehen bez kosti
-
2 lžíce olivového oleje
-
1 šalotka (nastrouhaná)
-
1 lžíce citronové šťávy
-
1 lžička sladké papriky
-
1/2 lžičky mletého rozmarýnu nebo oregana
-
1/2 lžičky sušeného česneku
-
1/2 lžičky sušeného chilli
-
Špetka skořice (stačí opravdu na okraj lžičky)
-
Špetka kaenského pepře (volitelně)
-
1 lžička soli
-
1/2 lžičky cukru (krystal nebo hnědý)
-
1/2 lžičky pepře
-
1 lžíce jogurtu (volitelné, pro jemnější chuť)
-
Dřevěné nebo kovové špízy (pokud jsou dřevěné, namoč je na 30 minut do vody, aby se nepřipálily).
Postup:
-
Naložení masa:
-
Kuřecí maso nakrájej na tenké plátky a dej do marinády. Dobře promíchej, aby bylo maso pokryté ze všech stran. Nech ho marinovat aspoň 30 minut (ideálně však 2–4 hodiny v lednici).
-
-
Příprava špízů:
-
Na špízy napichuj plátky masa a každou vrstvu upevni. Na začátek a konec dej půlku cibule, aby špíz zůstal stabilní.
-
-
Grilování nebo pečení:
-
Rozpal troubu na 220 °C (horkovzdušnou na 200 °C) a špízy polož na plech s pečicím papírem nebo mřížku. Přikryj alobalem a peč cca 25 minut z každé strany (celkem asi 60 minut – záleží na tloušťce masa). Vnitřní teplota masa by měla dosáhnout 77 °C. Poté odkryj a peč ještě 15–20 minut, aby maso získalo zlatavou barvu. Během pečení můžeš maso potírat zbylou marinádou.
-
Podávej s čerstvým tureckým chlebem, jogurtovou omáčkou, salátem, červeným zelím, rajčetem, cibulí a další zeleninou dle libosti.
-
Kebab omáčka s česnekem:
Ingredience:
-
200 g bílého řeckého jogurtu
-
50 g majonézy
-
1/2 červené cibule (nastrouhaná)
-
1/2 lžičky římského kmínu
-
1–2 stroužek česneku (najemno nasekaný nebo utřený)
-
1 lžíce citronové šťávy nebo limety
-
1 lžíce olivového oleje
-
Špetka soli a pepře
-
Petržel a sumah (volitelně, nasekané najemno)
Postup:
-
Všechny ingredience promíchej v misce.
-
Dej omáčku na chvíli do lednice, aby se chutě spojily.
Kebab chleb:
Ingredience (na cca 6 ks):
-
400 g hladké mouky
-
1/2 lžičky soli (přidej až na konec)
-
1 lžička cukru
-
200 ml teplé vody
-
1 lžíce olivového oleje
-
10 g čerstvého droždí
Postup:
-
Příprava těsta:
-
Smíchej vodu, cukr a droždí. Nech na teplém místě, dokud nevzejde kvásek (cca 15 minut).
-
V míse smíchej mouku s kváskem. Vypracuj těsto a postupně přidej sůl a olivový olej. Těsto můžeš zpracovat i v robotu.
-
Zakryj těsto utěrkou a nech ho kynout 60 - 120 minut nebo dokud se objem zdvojnásobí.
-
-
Tvarování:
-
Těsto rozděl na 4 stejné kousky. Každý kousek vyválej na kulatý plát. Potři rozšlehaným vejcem a posyp sezamem (bílým nebo černým).
-
-
Pečení:
-
Rozpal troubu na 200 °C a chleby peč dozlatova (cca 20 minut).
-
-
Servírování:
-
Podávej chleby horké. Pokud je chceš uchovat na později, zabal je do sáčku nebo plastové nádoby – vydrží měkké do druhého dne.
-