Chicken Tikka je populární jídlo pocházející z indické kuchyně! Tikka samo o sobě znamená "kousky" nebo "kousky masa" v hindštině.
Jedna verze je, že Chicken Tikka vznikl v období, kdy se na indickém subkontinentu rozšířila technologie tandoori, tradiční pece na otevřeném ohni. Tato pec umožňovala intenzivní pečení a grilování, což vedlo k vytvoření pokrmů jako Chicken Tikka, kde se kuřecí kousky marinují v jogurtové směsi s kořením a poté jsou grilovány.
Další verze hovoří o tom, že Chicken Tikka má kořeny v Pákistánu. Má se za to, že byl vytvořen v období rozdělení Indie a Pákistánu v roce 1947, kdy se přesídlení lidé setkávali s novými vlivy a chutěmi.
A teď už k receptu!
Marináda:
- 500 g kuřecího masa (kuřecí prsa nebo stehna), nakrájeného na kousky
- 200 ml jogurtu
- 30 ml čerstvé citronové šťávy
- 5 g mletého koriandru
- 5 g mletého římského kmínu
- 5 g mleté papriky (sladké nebo pálivé)
- 5 g tandori masala nebo garam masaly koření (já přidávám trochu více)
- Sůl a pepř podle chuti
Můžete také použít:
- stroužek jemně nasekaného česneku
- špetku strouhané čerstvého zázvoru
- v restauracích a bistrech se používá také červené potravinářské barvivo
Postup:
- V misce smíchejte všechny ingredience marinády. Přidejte kuřecí kousky a důkladně je obalte marinádou. Ponechte marinovat nejméně 2 hodiny, ideálně přes noc v lednici.
- Předehřejte gril nebo troubu na střední teplotu.
- Připravte špejle namočením do vody, abyste zabránili spálení během grilování.
- Navlékněte kuřecí kousky na špejle a umístěte na gril nebo do trouby.
- Pokud grilujete, obracejte kuřecí špejle pravidelně a potírejte olejem.
- Grilujte nebo pečte kuřecí tikka dozlatova a dokonale uvařeného masa.
- Můžeme podávat s čerstvě nasekaným koriandrem.
- Kuřecí tikka můžete servírovat s naan chlebem, rýží nebo indickým chutney.
- Kuřecí tikka je skvělé také na grilu nebo v horkovzdušné troubě
Indický chléb Naan:
- 2 lžičky cukru
- 220 ml teplé vody
- 15 g sušeného droždí (necelé 2 lžičky)
- 500 g hladké mouky
- trochu oleje (na vymazání pánve)
- 6 lžic rozpuštěného másla
- česnek nebo bylinky
Postup:
- V malé misce smíchejte cukr, teplou vodu a droždí. Promíchejte, aby se vše dobře spojilo.
- Droždí by mělo být aktivováno, když začne pěnit, tedy asi za 10 minut.
- Dejte mouku do mísy, přidejte kvásek a vypracujte hladké těsto.
- Přikryjte těsto vlhkou utěrkou a nechte ho vykynout na teplém místě.
- Těsto rozdělte na cca 15 stejných dílů. Pomocí válečku těsto rozválejte na kruh nebo jak se vám to povede.
- Rozpalte pánev na vyšší stupeň a povrch lehce potřete trochou oleje, aby se těsto na pánev nepřichytilo.
- Těsto položte na pánev. Když se nafoukne a objeví se bublinky a spálená místa, obraťte ho a opečte z druhé strany.
- Totéž opakujte, dokud nejsou všechny placky hotové.
- Potřete naan rozpuštěným máslem a podávejte teplý. Dobře chutná i po pár hodinách, v tomto případě přikryjte utěrkou.
- Neskladujte v lednici, bude z toho guma!
- Do másla můžete přidat čerstvě nasekaný česnek nebo bylinky.
Mátová omáčka:
- kelímek jogurtu 125 ml (tučného, nejlépe řeckého)
- hrst čerstvé máty
- 2 stroužky česneku
- citronová šťáva dle chuti
- sůl a pepř
Můžete přidat také zelenou chilli papričku a koriandr. Čerstvou mátu můžete nahradit mátovou omáčkou nebo mátovým chutney.
Postup:
Mátu společně s česnekem (případně s chilli a koriandrem) rozmixujte nebo nasekejte na jemno. Směs by měla připomínat pesto - pastu. Směs přidejte k jogurtu, přidejte sůl, pepř a citronovou šťávu. Dobře promíchejte a nechte vyc
Dobrou chuť! 😋✊
Přesný video návod naleznete níže!
Zakupte si jednoduše suroviny k přípravě, které používám i já!
Pokud nechcete ztrácet čas hledáním na internetu nebo cestováním sem a tam při hledání potřebných surovin! Můžete si koupit můj slanej box, kde naleznete vše, co používám i já! Odesílám ihned po přijetí objednávky! 😊