Tento recept je na přípravu domácí sladké chilli omáčky, která skvěle doplní smažené pokrmy, kuřecí maso, mořské plody nebo závitky. Výrazná kombinace sladkosti, kyselosti a pálivosti je typická pro thajskou kuchyni.
Ingredience:
- 1 velká lžíce chilli vloček
- 2 stroužky česneku
- 100 g cukru krystal nebo třtinového
- 100 ml vody
- Lžička mleté papriky (na barvu)
- 50 ml rýžového octa (nebo bílého vinného octa)
- šťáva z 1 limetky
- 1 lžička škrobu (např. kukuřičného) rozpuštěná v 1 lžíci vody
- špetka soli
- 1 lžička rybí omáčky (volitelně – není nutné přidávat)
Postup:
-
Vaření základu:
Do menšího hrnce dejte vodu a cukr, zahřejte a míchejte, dokud se cukr nerozpustí. Přidejte chilli vločky, česnek, ocet, papriku, špetku soli a provařte přibližně 5 minut. Poté dochuťte limetkovou šťávou a případně přidejte rybí omáčku. -
Redukce:
Vařte dalších 5–7 minut, dokud směs nezačne mírně houstnout. -
Zahuštění:
Přidejte rozpuštěný škrob do omáčky a dobře promíchejte. Vařte ještě 2–3 minuty, dokud omáčka nedosáhne požadované konzistence. -
Dochucení:
Podle chuti upravte sladkost, kyselost nebo pálivost přidáním cukru, limetkové šťávy nebo chilli. -
Chlazení a skladování:
Hotovou omáčku nechte vychladnout a přelijte do čisté sklenice. Uchovávejte v lednici až 2 týdny.
Přesný video návod naleznete níže!
Zakupte si jednoduše suroviny k přípravě, které používám i já!
Pokud nechcete ztrácet čas hledáním na internetu nebo cestováním sem a tam při hledání potřebných surovin! Můžete si koupit můj slanej box, kde naleznete vše, co používám i já! Odesílám ihned po přijetí objednávky! 😊