Švédské masové kuličky 🇸🇪

 

kul 1

 

Historie švédských masových kuliček, známých jako "köttbullar" ve švédštině, sahá zpět do 18. století. Tato doba byla ovlivněna francouzskou kuchyní a švédské dvory čerpaly inspiraci z evropských kulinářských trendů. Během 20. století získaly švédské masové kuličky na popularitě a staly se známé po celém světě. Díky rozšíření švédských kulinářských tradic a také díky oblibě švédských obchodních domů, jako je IKEA, které začaly nabízet masové kuličky ve svých restauracích a obchodech, se staly tím, co jsou dnes - jedním z nejznámějších švédských pokrmů.

 

A teď už k receptu!

 

Ingredience:

 

Kuličky:

  • 500 g mletého masa (nejlépe mix vepřové a hovězí, s 20% obsahem tuku)
  • 1 cibule (jemně nasekaná)
  • 1 stroužek česneku (prolisovaný)
  • 4 lžíce strouhanky
  • 1 vejce
  • 5 lžíc (75 ml) plnotučného mléka
  • ½ lžičky soli
  • ¼ lžičky černého pepře
  • ¼ lžičky nového koření
  • 2 lžíce rostlinného nebo olivového oleje

 

Omáčka:

  • 3 lžíce nesoleného másla
  • 3 lžíce hladké mouky
  • 300 ml vývaru (hovězí, drůbeží nebo vody)
  • 120 ml smetany ke šlehání
  • 2 lžičky sojové omáčky
  • 1 lžička worcesterské omáčky
  • 1 lžička dijonské hořčice

 

kul 2 kul 4 kul 3

 

 

Postup:

  • Příprava kuliček:
    • V míse smíchejte mleté maso, jemně nasekanou cibuli, prolisovaný česnek, strouhanku, vejce, plnotučné mléko, sůl, pepře a nové koření.
    • Rukama vytvořte malé kuličky a položte je na talíř.
  • Smažení kuliček:
    • Na pánvi rozehřejte rostlinný nebo olivový olej.
    • Položte kuličky na pánev a smažte je z každé strany do zlatova. Postupně vyjměte na talíř a dejte stranou.
  • Příprava omáčky:
    • Ve stejné pánvi, kde jste smažili kuličky, rozehřejte máslo.
    • Přidejte hladkou mouku a za stálého míchání smažte, dokud nedosáhne lehce hnědé barvy.
    • Postupně přilijte vývar, smetanu, sojovou omáčku, worcesterskou omáčku, dijonskou a hořčici. Míchejte do získání hladké omáčky.
  • Dokončení:
    • Vložte kuličky zpět do omáčky a nechte vařit na mírném ohni, dokud nejsou kuličky zcela propečené a omáčka zahuštěná.
  • Podávání:
    • Kuličky podávejte teplé, ideálně s přílohou jako bramborová kaše nebo těstoviny.

 

Přesný video návod naleznete níže! 

 

Zakupte si jednoduše suroviny k přípravě, které používám i já!

Pokud nechcete ztrácet čas hledáním na internetu nebo cestováním sem a tam při hledání potřebných surovin! Můžete si koupit můj slanej box, kde naleznete vše, co používám i já! Odesílám ihned po přijetí objednávky! 😊

 

Banner box

 

  

Zpět do obchodu