Vepřové maso s dušenou mrkví a rozpeky 🥕

29_12 

 

Vepřové maso s mrkví a rozpeky je tradiční české jídlo, které spojuje šťavnaté vepřové, jemně sladkou chuť mrkve a vydatné rozpeky (český druh kynutého pečiva podobného knedlíku). Toto jídlo je oblíbené zejména v podzimních a zimních měsících pro svou sytost i přípravu, která vytváří typickou domácí atmosféru české kuchyně.

 

Rozpeky:

  • 1 kostka droždí
  • 250 ml mléka
  • 1 lžička cukru
  • 1 lžička soli
  • 500 g mouky

Do 100 ml mléka přidáme 3/4 kostky čerstvého droždí, lžičku cukru a lžíci mouky. Necháme vzejít kvásek (cca 10–15 minut na teplém místě).

Do mouky přidáme sůl a kvásek. Vypracujeme těsto a necháme ho kynout na teplém místě asi hodinu nebo dokud se minimálně nezdvojnásobí objem těsta. Poté z těsta vytvarujeme válec a rozdělíme ho na 8 částí. Z každé části vytvoříme tvar housky (briošky), vyskládáme na plech s pečicím papírem, přikryjeme utěrkou a necháme ještě 20–30 minut kynout. Nakonec potřeme rozpuštěným sádlem nebo máslem a pečeme na 180 °C asi 40 minut, dokud rozpeky nedostanou lehce zlatou barvu.

 

25_18 28_16

 

Maso:

  • 800 g vepřové plece, kýty nebo bůčku
  • 2 velké cibule
  • 5 stroužků česneku
  • 1 lžička mleté papriky
  • 1 lžička soli
  • Sůl a pepř podle chuti
  • Voda na podlití cca 150 ml
  • Mouka na zaprášení (volitelně)

Na sádle nebo rostlinném tuku orestujeme cibuli a maso nakrájené na kostky. Přidáme česnek (vcelku), papriku, sůl a pepř. Podlijeme vodou, přikryjeme poklicí nebo alobalem a pečeme v troubě přibližně hodinu, dokud maso nezměkne. Poté odkryté pečeme ještě půl hodiny. Během pečení můžeme maso promíchat a zaprášit lžící hladké mouky, aby měla omáčka hustší konzistenci.

 

 26_13 27_18

 

Dušená mrkev:

  • 1 kg mrkve
  • 1–2 lžíce cukru
  • 1 lžíce hladké mouky
  • 1 velká cibule
  • Sůl a pepř
  • 150 ml vody
  • Ocet (volitelně)

Mrkev nakrájíme na kolečka nebo ji nastrouháme. Na drobno nakrájenou cibuli osmahneme a poté společně s mrkví krátce zarestujeme. Přidáme cukr a zaprášíme hladkou moukou. Podlijeme vodou a dusíme do poloměkka. Nakonec vaříme bez poklice, dokud mrkev nezměkne a omáčka se nezredukuje. Dosolíme, opepříme a podle chuti můžeme přidat cukr nebo kapku octa.

 

Přesný video návod naleznete níže! 

 

Zakupte si jednoduše suroviny k přípravě, které používám i já!

Pokud nechcete ztrácet čas hledáním na internetu nebo cestováním sem a tam při hledání potřebných surovin! Můžete si koupit můj slanej box, kde naleznete vše, co používám i já! Odesílám ihned po přijetí objednávky! 😊

 

Banner box

 

Zpět do obchodu